måndag, oktober 16, 2006

Efterklokhet - tre tips

Efter slutet, när två ministrar har avgått är det lätt att vara efterklok.

Det är i grova drag tre saker som borde ha gjorts för att undvika katastrofen

För det första borde såväl Stegö Chiló som Borelius varit raka och ärliga. Ingen av dem behövde avgå för vad de gjort, utan för att de inte var raka och ärliga om varför de gjort som de gjort. Hade Borelius inte klämt ur sig att hon inte haft råd med barnflickor trots att hon var god för miljoner hade frågan förmodligen blåst över. Hade inte Stegö Chiló sagt att hon inte hade någon förklaring till varför hon inte betalade TV-licens, trots att alla som känner henne och Timbro visste att det var av ideologiska skäl hade visserligen inte stormen kunnat undvikas - men fokus hade flyttat från Stegös person och mot hennes politiska uppfattning.

Vilket anknyter till den andra punkten nämligen att återvinna iniativet. Alla som har sett filmen Black Hawk Down minns nog scenen när en amerikansk Black Hawk helikopter skjuts ner och befälhavande officer för operationen bistert konstaterar att iniativet är förlorat. Inom militärstrategi talar man ofta om iniativet men begreppets tillämpning fungerar lika bra på politisk debatt - för att vinna debatten måste man ha iniativet, andra måste reagera på vad man själv gör - inte tvärtom.

Stegö Chiló borde ha sagt att det var fel av henne att inte betala TV-licensen men att hennes bakomliggande åsikt var att Public Service-begreppet måste komma upp till diskussion. Då hade hon både gett en ärlig förklaring till varför hon inte betalat TV-licensen som återtagit iniativet genom att föra upp den politiska diskussionen på banan igen.

Även i Borelius fall hade man kunnat ta tillbaks iniativet - om Maria Borelius trots sin höga lön och sin förmögenhet tyckte att barnhjälpen var för dyr om man betalade den vitt - hur skall då vanliga människor, men vanliga löner tycka att det är rimligt att betala vitt? Bättre än att hymla om att det finns ett stor svart sektor med hushållsnära tjänster så vill borgerligheten införa avdrag för tjänsterna och därmed dra ut sektorn i ljuset, till fördel för såväl de som köper tjänsterna som de som arbetar i branschen.

Den tredje punkten heter förarbete. De båda ministrarna borde ha insett vilka problem som skulle komma upp i ljuset och försökt hitta lösningar på problemen redan innan de uppkom. Till exempel genom att göra rätt för sig och genom att förbereda såväl sig själv, sina medarbetare som resten av regeringen på vad som skulle kunna hända.

Kanske man till och med borde ha funderat på om man var beredd att ta den eventuella strid som till exempel licensskolket skulle innebära. Stegö Chiló ville inte ta striden - det förlorade hon på.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Ja, den är märkligt hela den här soppan. Varför gick Reinfeldt ut med uppgifterna om de inte hade föreberett sig på anstormningen?

Trodde moderaterna hade strateger som kunde sånt. Alla inom PR-branschen vet väl att ärlighet är ett ledord.

7:30 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se