tisdag, augusti 22, 2006

Ett gott råd till de borgerliga partiledarna -Fortsätt vara oeniga

Enligt traditionellt partitaktiskt tänkande har den borgerliga alliansen haft en mardrömsvalrörelse efter sommaren. Det började med Forsmark och kärnkraftsfrågan.

För en lekman är det omöjligt att bedöma om det var nära en olycka eller inte, men den mediala bilden som målades upp borde inte gynna kärnkraftsvänliga partier, vilket större delen av den borgerliga alliansen ändå är.

Nu har massmedia i över en veckas tid dominerats av fastighetsskatten. Inte på grund av att Alliansen vill ta bort den, utan för att de blivit oense om hur borttagandet skall finansieras.

Men vad kommer det sig då att Alliansen går framåt? Jo, de partiaktiva som tror att val vinns genom att få så mycket positiva pressklipp som möjligt har en del att lära.

Att se negativa nyheter som skadliga för opinionsläget är väldigt utbrett, men det är en allt för enkel analys.

Den politiske rådgivaren Dick Morris hävdar att väljarna anser att olika partier har sina starka frågor. I svensk politik blir det lite mer komplicerat eftersom vi har många partier och de traditionella konfliktytorna har förändrats i och med moderaternas politiska omläggning, men vi kan urskilja konturerna. Rättstrygghet är en klassisk högerfråga, arbetsrätt en vänsterfråga. Fp försöker lägga beslag på skolfrågorna, moderaterna äger frågor om företagande, miljöpartiet har miljöfrågorna och när det handlar om att satta på offentlig sektor har socialdemokraterna ett försprång. Listan kan göras mycket längre, men jag tror ni fattar grejen.

Morris tes är att partier vinner sympati om valdebatten handlar om frågor där väljarna anser att de är starka. När det var fråga om säldöd kom mp in i riksdagen, vårdskola omsorgsvalet vann socialdemokraterna.

Både kärnkraftsfrågan och fastighetsskattefrågan är frågor där de borgerliga partierna har mycket större trovärdighet än socialdemokraterna. Därför gynnas Alliansen av att just dessa frågor är på dagordningen. Även om rapporteringen i sig inte framstår som så gynnsam.

Det finns en dimension till i detta och det är att så länge frågan om fastighetsskattens finansiering är på tapeten har socialdemokraternas oerhört välsmorda vallokomotiv svårt att sätta agendan och få valrörelsen att handla om de frågor de vill lyfta fram.

Slutligen ett gott råd och ett varningens ord till de borgerliga partiledarna. Fortsätt i tre veckor till att vara oeniga om hur avskaffandet av fastighetsskatten skall finansieras, men var noga med att inte bli så oeniga att ni framstår som regeringsodugliga.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Visserligen stämmer det att man man lättare vinner debatten om den handlar om frågor där man är stark (kallas väl "Frame the debate" på engelska?) men samtidigt skall man inte förakta det gamla klassiska "förlora debatten". Visar man halsen för mycket kanske borgerligheten just "förlorar debatten".

9:02 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se