måndag, september 25, 2006

Gustav Fridolin

Gustav Fridolin blir reporter på Kalla Fakta.

Fridolin, som fram till för en vecka sedan var riksdagsledamot för Miljöpartiet och nämndes som tänkbart ministerämne av Miljöpartiets ledning vid en valvinst har nu helt brutit med sitt parti för att vara "oberoende" som journalist.

Många menar ju att journalister skall vara opartiska och objektiva, och flera av dessa kommer säkert nu flika in att Fridolin därför inte platsar som journalist - att det är fel av honom att så snabbt växla från politiker till journalist.

Men kanske skall man vända på resonemanget. Journalister kan aldrig vara 100% opartiska eller objektiva - om inte annat så spelar journalistens bakgrund in i vilka ämnen denne intresserar sig för och hur denne väljer att skildra dessa.

Då är det kanske bättre att vara öppen med vad man tycker och vilka budskap man kan lyfta fram. Är man ärlig blir det nämlige också enklare för betraktarna, tittarna, att bedöma journalistens story för vad den är.

Fridolin har varit en intressant röst i riksdagen och folk lär knappast glömma att han är gammal (nåja) riksdagsledamot för de gröna. Han kommer säkert bli en intressant journalist också. Det enda felet han gjort är att han tror sig tjäna trovärdighet på att avsäga sig sitt politiska förflutna. Snarare hade han behållt och stärkt sin trovärdighet som journalist om han stått upp för den han är.

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

jo hålelr med dig. men samtidigt förstår jag det kravet från tv4. det vore nog konstigt om han samtidigt som han bedriver undersökande journalistik hade kvar sin starka position i partiet. men det är nog ett mer symboliskt "avståndstagande" än ett reelt.

11:34 em  
Anonymous Anonym said...

Ingen är opartisk, jag håller med. Jag ser det som en fördel att man som mediekonsument kommer att veta hur Fridolin står rent politiskt när han kommer att göra sina reportage.

I själva verket borde fler journalister vara öppna med det.

11:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se