torsdag, augusti 24, 2006

(s) släpper egen mätning

TV4s Nyheterna kunde ikväll släppa nyheten att socialdemokraterna leder i en mätning (s) själva gjort (http://www.tv4.se/nyheter/val06/485120.html)

Att partier och för den delen andra organisationer vid behov gör egna opinionsmätningar är inget nytt - att man ibland väljer att offentligagöra dem och ibland inte är inte heller nytt och definitivt inget speciellt. Vissa saker vill man ha för sig själv, andra vill man just göra offentliga och i några få fall är resultaten otydliga eller i sig ointressanta varför man itne kan göra nyheter på dem.

Men i dagens fall verkar det snarare handla om att socialdemokraterna valt att plantera en opinionsmätning man först inte tänkt publicera, men som man på grund av debattläget trots allt vill få ut. Att ge sin egen uppfattning om verkligheten är aldrig fel, speciellt inte om man kan backa upp den med en opinionsundersökning.

Inom politiken pratar man ibland om bunkerkänsla eller bunkermentalitet - en politisk kärna som sitter inne och trycker i bunkern, bestämmer enväldigt och lyssnar inte på någon annan.

Socialdemokraternas mätning är förmodligen minst lika tillförlitlig som någon av de andra institutens mätningar. Och att släppa en mätning som ger positiv media är inte fel. Men ändå ger utspelet en känsla av en socialdemokratisk ledning som väljer bort vad omvärlden säger till förmån till de egna mätningarna som visar på ens egen briljans.

Och just den känslan är kanske inte riktigt vad socialdemokraterna behöver just nu.
Bloggtoppen.se