måndag, augusti 28, 2006

Om de hopplösa bloggarna

TT skriver via Dagens Industri att "Partibloggar frälser få".

Det är givetvis sant och stämmer i de flesta sammanhang (det finns dock bloggar med väldigt stora läsarkretsar). Om bloggaren är omedveten om detta är det ett problem. Men är man medveten om bloggens begräsningar handlar det egentligen inte om begränsningar utan möjligheter.

En blogg gör att vem som helst kan komma ut och publicera sig själv utan störning på internet. Samtidigt ökar då bruset. Det betyder att man kan kommunicera djupare, men konkurrensen ökar och man når därför statistiskt färre. Det kan, likt TT gör, ses som en begränsning men lika gärna ses som en möjlighet.

Bloggen som verktyg kan verka gammalt men är väldigt nytt. Därför tar det tid att hitta den rätta formen för just den blogg man själv vill ha, det är sådana inkörningsproblem många politiker just nu har (de har inte hittat rätt budskap eller målgrupp för mediumet). Många kommer lägga av med att blogga därför att de inte hittar rätt budskap och målgrupp eller inte känner behov av det medium som bloggen utgör, andra kommer hitta fungerande lösningar.

Innovationer genomgår ofta en ifrågasättande fas. Affärsmannen David Sarnoffs kompanjon skall enligt myten ha yttrat "Denna sladdlösa musiklåda har inget kommersiellt värde alls. Vem vill betala för att sända ett meddelande till vem som helst?" när Sarnoff investerat i radioutrustning på 1920-talet (www.skrattnet.se).

Om man istället för att döma ut bloggen redan efter två år ser det som en den färska uppfinning det faktiskt är och de som bloggar som pionjärer snarare än förlorare behöver man kanske inte behöver hamna i den här citatlistan om 10 år.

5 Comments:

Blogger deeped said...

"Nytt"? Definiera nytt.

9:49 fm  
Blogger Hint said...

Nytt i perspektivet att bloggarna bara varit allmänt utbredda i dryga två år, mot till exempel Internet som helhet som funnits som ett hyggligt allmänt medium i ca tio år.

Men också nytt i meningen att bloggarna ännu inte hittat sin slutgiltiga form.

7:21 em  
Blogger deeped said...

På samma sätt som att nätet inte funnit sin slutgiltiga form. Ju. Och för en annan som användt nätet i mer än elva år dagligen så känns det som om nätet inte kommer att hitta någon slutgiltig form - lika lite som att bloggar kommer göra det. Varöfr? Jo, för att bloggen är ett format, precis som statiska sajter, tidningar, bilar och annat. Det innebär att allt utvecklas hela tiden och att bloggen i sig finner nya vägar för att användas. Det som gör bloggen (eller bloggapplikationerna) speciell är att det är första gången många kan använda databaser för sina sajter. Och att RSS-funktionaliteten är kopplad till detta. Resten handlar om samma saker som det alltid gjort: kreativa personer som skapar innehåll.

10:44 fm  
Blogger Hint said...

Precis. Men ändå dömde Ines Uusman ut nätet efter bara något år..

9:28 em  
Blogger deeped said...

Å andra sidan menar Ines Usmann att hon menade att själva "trendigheten" med Internet var något som skulle gå över - inte att folk skulle sluta att använda det. Precis som med bloggarna.

3:48 em  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se