torsdag, augusti 31, 2006

Redeye om valet

På Dagens Industri skriver i dag Urban Ekelund, analytiker på Redeye om "Aktierna att bevaka inför valet".

Ekelund menar att "Korrelationen mellan händelserna i Rosenbad och rörelserna på börsen är i princip noll numer", men att vissa aktier ändå är mer beroende än andra av valresultatet.

Förmodligen har Ekelund fel i sin första tes - det finns alltid ett samband mellan utvecklingen på en börs och politiken som förs, därför att även finansiella transaktioner påverkas av politiska beslut och i ett samhälle som Sverige, där politiken har mycket makt blir påverkan ännu större. Däremot kanske sambandet är indirekt och på längre sikt.

Däremot har Ekelund rätt i sin andra tes, att vissa bolag påverkas mer än andra. Bolagen som tas upp i artikeln till exempel, eller för den delen företag som handlar mycket med den svenska staten. Men också företag som agerar på starkt reglerade marknader. Ekelund nämner till exempel Unibet men också företag som Capio kan räknas in i den kategorien.

Vissa företag påverkas av politiken som förs, inte därför att det finns statligt ägande eller företaget agerar på reglerade marknader, utan därför att politiken som förs i sig skapar eller tar bort efterfrågan. Säkerhetsföretag som Securitas måste till exempel ta hänsyn till hur väl den polisiära makten fungerar i ett land och säkerhetsläget i stort.

Och i takt med att den politiska makten växer sig ännu starkare kommer tyvärr förmågan att som företag eller investerare kunna förhålla sig till detta också öka i betydelse.
Bloggtoppen.se