lördag, september 02, 2006

Övergivna platser

Alla har säkert någon gång gått in i ett förfallet torp på landet, klättrat ner i gamla bunkrar från andra världskriget eller bara varit i en tom och övergiven industrilokal. Det finns alltid viss fascination av platser som en gång använts och befolkats av människor men som nu lämnats övergivna och till sitt öde.

Jan Jörnmark, docent vid Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet och vid Chalmers Tekniska högskola är en som verkligen fascinerats. Så till den grad att han börjat skriva en bok om övergivna platser. Bokprojektet går att följa på hemsidan Övergivna platser.

Men Jörnmark tar inte bara schyssta bilder (om än ibland något väl photoshoppade) och skriver intressanta betraktelser kring platserna han besöker. Han har en poäng som är så intressant att den är skälet att vi väljer att länka till projektet: Övergivna platser är en minskt lika viktig del av ekonomisk utveckling och tillväxt som nybyggnationer. För när ekonomin och samhället utvecklas uppstår inte bara nya behov, gamla behov går i graven.

Något väl värt att komma ihåg när man skall försöka förhålla sig till en ny tid. Dessutom är det som sagt fascinerande bilder och berättelser...
Bloggtoppen.se